SGS bekercompetitie

Woerden speelt al sinds jaar en dag in de Stichts Gooise Schaakbond. We doen daar jaarlijks mee in de strijd om de regionale beker, die via een knock-out systeem wordt gespeeld. Op deze pagina worden alle verslagen genoemd van de diverse matches in deze competitie.

Woerden strandt in Houten

SGSbeker_NOTHet was weer een zware avond tegen Houten met twee spelers van boven de 2000 ELO (de sterkste zelfs boven de 2200). Ik was de eerste die klaar was omdat ik in een moment van blindheid (in een gelijke stelling) een dame cadeau deed (ach, het is kerst hè…). Naast mij speelde Henk de Heer op bord 3 een scherpe Siciliaan waarbij hij helaas de weg naar de winst niet kon vinden en dus moest berusten in eeuwig schaak. Het bleek ons enige halve puntje want Jan Hoosbeek kwam een kwaliteit achter en nadat ook zijn pionnetjes waren opgesnoept gaf hij op. Bij Selman ging het in eerste instantie een stuk beter, zijn tegenstander offerde een kwaliteit om tegenspel te krijgen en daardoor ontstond er een zeer gecompliceerde stelling die na analyse ongeveer gelijk was maar helaas vond, mede door tijdsdruk, Selman de juiste voortzetting niet dus ging het op het laatst nog jammerlijk verloren.

Mark Pieterse


SGS beker: 1e ronde eindstation voor Woerden

De eerste match voor de SGS beker werd dit jaar gespeeld door Leusden en Woerden. De uitslag was een zeer duidelijke nederlaag voor ons, wat ons één voordeel geeft: we kunnen ons nu meer focussen op de rest van de externe competitie. Na ongeveer anderhalf uur schatte ik in dat er nog wel een gelijkspel in zat. Ik stond zelf wel aardig gelijk, maar bouwde een grote tijdsvoorsprong op. Ad Goes op bord twee had een achtergebleven pion, maar kon de stelling al bijna vastzetten waardoor er geen doorkomen aan leek. Op bord 3 zat Henk de Heer die niet goed uit de opening was gekomen, hij stond flink onder druk. Peter Dupain aan bord 4 kon ook nog wel een remise gaan scoren.

Peter was de eerste die de handdoek in de ring moest gooien, waarna Ad even later de remise binnen hengelde. We hadden nog minimaal een remise en een winst nodig om gelijk te spelen. Mocht dat gebeuren, dan zouden we daarna met verwisselde kleuren moeten gaan snelschaken. Dit gaf de nodige stress, omdat Peter niet op de hoogte was van deze regel en reeds huiswaarts was gekeerd. En, dat gewenste resultaat kwam steeds dichterbij! Henk had inmiddels zijn stelling aardig weten om te keren, waar ik zelf een half uur voorsprong had op tijd, iets wat ik niet vaak meemaak.

Het vervolg was heel anders dan ik me had voorgesteld. Henk duwde door en had een pion voorsprong. Ik kreeg het moeilijk, mijn tegenstander mocht dan lang nadenken, maar creëerde tegelijk een druk waar ik bijna niet onderuit kon komen. En op dat moment bood hij remise aan! Ik dacht na over mijn slechte stelling en keek nog eens naar links, het bord van Henk. En nog een keer, en nog een keer… Henk had een ongelofelijke kans op winst, maar miste die helaas. Toen zijn partij uiteindelijk echt remise bleek te worden mocht ik aan de bak. Mindere stelling of niet: er moest gewonnen worden om nog kans te hebben op een ronde verder. Met nog wat minder dan tien minuten op de klok wist mijn tegenstander echter zijn stelling koelbloedig naar winst te schuiven. Volgend jaar weer een kans. Hopelijk halen we dan wel de 2e ronde.


Woerden uitgebekerd

Dinsdag 17 december speelde het Woerdense viertal tegen Paul Keres in de 1e ronde van de S.G.S. beker. Paul Keres bleek duidelijk te sterk. Woerden verloor met 0,5 – 3,5

Ad Goes en Jan Hoosbeek Wim Veelenturf en Jan Pool


D.D. schakelt Woerden uit in 2e ronde KNSB beker

Discendo Discimus

Alleen door de naam zou je al voor deze club uit Den Haag willen spelen. De club bestaat al sinds 1852. Vandaar de prachtige oude foto’s aan de muren met illustere schakers uit het begin van de vorige eeuw. Het fraaie clubgebouw wordt vanuit de gang, bij de koelkast, bestierd door een oude, tanige conciërge, die duidelijk de wind eronder heeft. Ook de spelers stralen een eminentie uit, zoals we die op de oude foto’s nog zien.

dd-woerden

Jelle speelde op bord 1 tegen Edgar Blokhuis. In een zeer scherpe variant berekende zijn 2300+ tegenstander het allemaal net iets scherper en het eindspel met een pion minder was duidelijk niet te houden.

Sten speelde op bord 2 tegen Arie Werksma en werd vanuit de opening compleet overspeeld. Dat gebeurt Sten maar zelden. Zijn tegenstander verzuimde echter rustig het voordeel uit te bouwen en gaf Sten iets te veel tegenspel. Even dacht ik nog dat Sten een fraai matnet had weten te construeren, maar wellicht was het net niet genoeg. Zijn tegenstander wist door herhaling van zetten remise te forceren.

Ik speelde op bord 3 tegen Gerrit Prakken. Het werd weer eens zo’n partij waar een klein bloempje in de woestijn gezocht moest worden. Eindelijk vond ik er één maar het was al verdord voor ik er bij kwam. Remise.

Jim speelde op bord 4 tegen Ronald Dickhof. Lange tijd zag het er prachtig uit voor Jim. Helaas wist zijn tegenstander de kansen te keren en in wat wilde verwikkelingen ging het helemaal mis.

De eindstand was dus 3-1 in het voordeel van D.D.

In een Heeren Sociëteit is direct betalen voor je drankje geen usance. Als heer onthoud je zelf wel wat je gedronken hebt en na afloop reken je discreet af. Ik had geen klein geld bij me. “Ik ben hier al 38 jaar conciërge, denk je dat ik niet terug zou hebben van 50 Euro?”, sprak de man bij de koelkast verontwaardigd.


Woerden grijpt net naast de beker

Afgelopen maandag, 8 juni, had een historische dag in de geschiedenis van onze club moeten worden. De dag zal nu de geschiedenis ingaan als de dag dat we bijna de beker wonnen. Na een zeer spannende avond waren het de heren van ZZC die er met de winst vandoor gingen.

Na een goede reeks in de voorronden ging de Woerdenaren vol vertrouwen aan de slag. We zijn dit jaar ook sterker dan ooit en meer hoop dan ooit om deze klus ook met succes af te sluten. De ZZC’ers hadden een beetje een tactische opstelling neergezet, met de hoogstgenoteerde persoon op bord twee. Het is de vraag of dat daadwerkelijk heeft geholpen, of dat hen dat bijna de overwinning kostte.

Cor de Leeuw, in de voorronde vaak doorslaggevende factor voor de overwinningen sloot deze reeks in mineur af. Na een paar mindere zetten was zijn stelling niet meer te houden en stond het 1 tegen nul voor ZZC. Carl Schoor bood in en remise-achtige stelling remise aan, omdat door het verlies van Cor al was berekend dat aan de 2 eerste borden een winst genoteerd moest worden voor Woerden om de beker te winnen. Dit komt omdat bij een gelijke stand (2-2) als eerste het resultaat van het laatste bord zou worden weggestreept om te kijken wie er wint. (en vervolgens bord 3 indien nodig etc.) De remise werd aangenomen, tussenstand 1 1/2 – 1/2 voor ZZC.

De matadoren aan de eerste twee borden zagen er volledig geconcentreerd en vechtlustig uit. De stand op het bord van Marcel leek mij dynamisch in evenwicht: meer activiteit voor Marcel, meer poppetjes voor zijn tegenstander. Het bord van Jim schatte ik eerst een beetje somber in, maar het leek me dat Jim dit wellicht remise kon houden. Marcel gebruikte zijn activiteit optimaal, duwde wat pionnen richting de witte koning en kon de partij uiteindelijk winnend afsluiten, wat een koelbloedigheid! Tussenstand: 1 1/2 – 1 1/2!

Een tijd lang leek het erop dat Jim een remise zou kunnen afdwingen, wat genoeg zou zijn om de beker te winnen. Hoewel beker… Aan het begin van de avond had ik al navraag gedaan wat er te winnen was vanavond en wie dit zou gaan uitdelen. Persoonlijk dacht ik aan een echte beker, of een schaal, uitgereikt door de voorzitter van de SGS, of een afgevaardigde daarvan. Mijn verwachting was niet echt ergens op gebaseerd en het bleek ook dat er niet echt iets letterlijks te winnen viel vandaag. (En of dat achteraf wel zou worden overhandigd zullen we misschien in de toekomst nog mogen ondervinden).

Er werd een harde strijd gestreden aan bord twee. De tegenstander van Jim had die avond van een medium te horen gekregen dat hij zijn partij zou gaan winnen. Of dit hem meer vertrouwen heeft gegeven, of ondanks deze druk goed heeft gepresteerd zullen we nooit weten, maar het is een feit dat hij de partij effectief afronde en Jim had het nakijken. Eindstand: 2 1/2 – 1 1/2 voor ZZC. Helaas mannen, volgend jaar weer een kans. Jullie hebben gestreden voor wat jullie waard waren en een grote chapeau voor deze prestatie lijkt mij op zijn plaats, bij deze!

De uiteindelijke uitslagen:

E.Faber (1889) – Marcel Schroër (2073) 0 – 1
Jim Reed (2029) – Dick Schenkeveld (2197) 0 – 1
G.J. van Breukelen (1896) – Cor de Leeuw (1928) 1 – 0
N. van Brakel (1882) – Carl Schoor (1834) 1/2 – 1/2

bekerfinale-1

Cor de Leeuw met de handen in het har (voor zover aanwezig)

bekerfinale-2

Geen moment ver van de remise: Carl Schoor

bekerfinale-3

Toegestroomde toeschouwers aanschouwen het spektakel

bekerfinale-4

Best druk ineens, in zo’n klein hokje… Volgend jaar met ventilatie????

bekerfinale-5

Als op de laagste borden een remise en verlies genoteerd zijn ligt de druk bij Jim en Marcel

bekerfinale-6

Marcel Schroër, tevreden over zijn prestatie, brengt hoop op de eindwinst

bekerfinale-7

Jim geniet hierna alle aandacht in een gedrukte stelling

bekerfinale-8

Henk en Pia kijken toe hoe de genadeslag wordt toegediend

bekerfinale-9

De barman van vanavond: Henk Dankers (Gratis drank voor iedereen!!)


Woerden plaatst zich voor Finale S.G.S. beker

Woerden heeft zich met een 2½ – 1½ overwinning op Kijk Uit geplaatst voor de finale van de S.G.S. beker.

Oh oh oh, wat was het weer spannend. Binnen de kortste keren stond Marcel tegen Niek Luuring een stuk achter tegen twee pionnen en had nauwelijk compensatie. Jelle had twee pionnen geofferd tegen Ed Oosterlaken maar wist niet doortastend op te treden en zijn compensatie kwijnde weg. Met twee nullen zou Woerden al snel naar huis gestuurd worden.

Gelukkig speelde Jim tegen de heer Treur een degelijke partij. Hij grabbelde een pion mee en had goede uitzichten op een punt. De stelling van Jan Hoosbeek was een stuk ingewikkelder.

Het wonder geschiedde toen Marcel zich naar een stelling wist te zwendelen waar wit zich met een eeuwig schaakje het vege lijf moest redden. Jelle verloor. Jim won. Het was toen 1½ – 1½ en op het laatste bord zou Woerden alleen met winst de finale bereiken. Jan stond een stuk achter maar hij had een gevaarlijke aanval. Helaas had hij ook nog maar 2 minuten op de klok voor de laatste 10 zetten. De complicaties werden Matthias Erhardt echter te machtig en Jan kon in tijdnood een toren mee grabbelen. Daarna speelde hij de partij keurig uit.

Alweer heeft de vierde bordspeler ons er doorheen gesleept.

Hulde aan Jan!!!


Leave a Reply